Wednesday, August 19, 2009

maAnuSia TaK pErnAh pUas?

salam...bertemu lagi......

saya teringat masa kecil2 dulu...masa sy sek rendah...saya rasa xsabar nk masuk sek menengah...lepas upsr..trus masuk sek arab di kb...masa sek menengah...trpikir plak kan best klu sambung blajr kt university @kolej..klu oversea lg best...tp kalu boleh sblum masuk kolej...nak belajr kereta ker motor dulu..lepas dpt lesen kereta..kan best kalu ada kereta...klu abah beli kereta .sng skit nk pg mana2 ...xyah berebut nga abah...pastu lepas belajr kolej...pk plak kan best klu hbis belajr...boleh kerja n dapt duit...tapi klu lepas blajr then trus kawen pun best gak...tapi buat masa skrg ..sy xdpt kerja lg...xper2 myb sat g ada rezeki kat mana2...tapi sy pk..klu lepas kawen ..mesti nak ada anak plak...klu ada rezeki nk beli rumah..kereta..nk bg duit kt umi abah..adik2..pastu nk wat haji...macam2 angan2 yg dipasang...tapi klu d pkir2 ...sampai bila kita nak benti dari perasaan nk macam2...smua yg kita ada rasa belum ckup...untuk jwapan ni...dgn MATI..kita trus berhnti memikir kn dunia...

sahabt2 sumer....saya nk memesan pada dri say gak..sesungguhnya nikmt dunia belum puas selama -lamanya...semakin di kejar..makin tamak kita mahu....cuma dgn IMAN n TAQWA kita dapt tundukkan nafsu kita...perumpamaan nya spt jongkang jongkit...mesti shbt2 pnh main kt taman permainan masa muda2 dulu kn...cuba kita bygkan...kita anggap sebelah taqwa dan sebelah lagi nafsu..apabila kita tundukkn nafsu kita ...taqwa serta iman akan menjulang tinggi ke ats...namun apabila kita agungkan nafsu..atau nafsu keatas..secara tidak langsung,iman akan kebawah..

saya masih teringat kata2 adik saya semasa kita org jalan2 kt pantai...dia berkata...nikmt dunia ibarat kita mencelup anak jari kita kedalm laut yg luas.. air laut yang melekat di celah2 jari kita adalah nikmt dunia..manakala laut yang terbentang luas adalah nikmat akhirat...fikirkan...apa yg manusia kejar skarg adalah hnya secebis saja...

namun...tidak saya nafikan nikmt dunia perlu dikejarkn juga..klu kita x mencari dunia.kita ibarat batu batan..pokok -pokok ditepi jalan...sbb ALLAH jadikn benda2 tersebut xbernafsu ...kita di amanahkan oleh NYA mentadbir bumi dgn sejahtera...pembangunan berteraskn islam...insyaALLAH mendapt keberktan...cuma kita yang ada nafsu n otak untuk memikirkan mana yg baik n sebaliknya...insyaALLAH jika kita kejar dunia seiring dgn akhirat...alangkah indah nya ..dunia dapt..akhirat pun dapt...dan amatlah rugi jika dah la di dunia xdapt..di akhirat yg kekal selamanya pun rugi...mari kita sma2 berdoa mg kita termasuk dlam golongan org yg cemerlang di dunia n akhirat...amin...wasslam..

1 comment:

imtiyaz said...

salam kak ct...
waaaaaaa....bestnya..ishk..nih yg wat syu tak sabo nih g umah akak nih..huhu...akak.nanti syu jd photographer akak yerk...=)